9 april 2020

Maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus; slechts beschermende adviezen of wet- en regelgeving?

De overheid heeft de afgelopen weken diverse maatregelen getroffen tegen de verspreiding van het coronavirus (SARS-CoV-19) in Nederland. De eerste noodverordeningen naar aanleiding van de aanvullende maatregelen d.d. 23 maart 2020 zijn inmiddels gepubliceerd.  Daarom kunnen wij nu een toelichting geven over de vraag of deze maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus slechts beschermende adviezen of wet- en regelgeving zijn.

Noodverordening

Op 24 maart 2020 hebben de minister voor Medische Zorg en Sport en de minister van Justitie en Veiligheid een zogenoemde “aanwijzing” gegeven aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s in Nederland, om een noodverordening vast te stellen. Door het vaststellen van nieuwe noodverordeningen hebben de voorzitters van de veiligheidsregio’s juridisch gezien nieuwe verboden afgevaardigd. De noodverordeningen en bijbehorende verboden kunnen onderling per regio op details verschillen, waardoor de regels per veiligheidsregio net iets anders kunnen zijn en dus ook verschillende gevolgen kunnen hebben voor de praktijk.

Nieuwe verboden

Hieronder hebben wij de verboden die onder de nieuwe noodverordening vallen grotendeels opgesomd:
• samenkomsten en evenementen;
• een groep van drie personen of meer in publieke ruimte die minder dan 1,5 meter afstand houdt tot elkaar;
• bepaalde markten;
• openstelling van inrichtingen, zoals eet- en drinkgelegenheden (tenzij afhaal), sport- en fitnessgelegenheden, sauna’s, seksinrichtingen, coffeeshops, casino’s en gelegenheden voor persoonlijk verzorging;
• het uitoefenen van contactberoepen;
• openstelling van onderwijsinstellingen;
• kinderopvang;
• toegang tot zorginstellingen en woonvormen ouderenzorg en
• toegang tot aangewezen gebieden of locaties (zoals bijvoorbeeld stranden en parken) en aangewezen voorzieningen voor het openbaar vervoer.

Deze verboden zijn niet absoluut: voor de meeste verboden zijn verschillende uitzonderingen geformuleerd. Daarnaast hebben de verboden allemaal andere einddata (tussen nu 1 juni 2020). Win daarom altijd advies in over uw concrete situatie.

Gevolgen niet-opvolging

Deze verboden zijn niet zonder verplichting. Het uitgangspunt is namelijk dat zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk kan worden opgetreden bij overtreding van de noodverordening. Onder aansturing van de voorzitters van de veiligheidsregio’s vindt strafrechtelijke handhaving van de openbare orde plaats, waarbij sancties kunnen oplopen tot drie maanden hechtenis of een boete van € 4.350. Daarnaast laten de voorzitters van de veiligheidsregio’s toezichthouders, boa’s, politieambtenaren en militairen van de Koninklijke Marechaussee handhaven.

Contact
Wilt u advies over het voorkomen van een overtreding van de noodverordening? Wordt u geconfronteerd met bestuursrechtelijke of strafrechtelijke handhaving? Neemt u dan gerust contact met:

Werner Altenaar, Advocaat sectie Vastgoed & Overheid
E-mail: altenaar@marxman.nl / Telefoonnummer: 033 450 8000

Jasminke Meester, Advocaat sectie Vastgoed & Overheid
E-mail: meester@marxman.nl / Telefoonnummer: 033 450 8000

Secured By miniOrange